BROUWERS

We hebben dit jaar een hele mooie selectie van brouwers weten te strikken!

Heel Geldrop stond op zijn kop toen in 2015 de naam van de brouwerij werd bekend gemaakt! Het suggereert namelijk dat er ook een verkeerde kant van het spoor is 😉 
De Goede Kant van het Spoor brouwt eigenlijk zonder uitzondering specials.! Allemaal eenmalige batches. Waarschijnlijk het meest bekend van hun geweldige stouts maar ook gewaagde stijlen als bijvoorbeeld; Rauch bier en Black IPA’s. Al hun bieren zoeken de grenzen op maar ontsporen nooit! En als je dan met deze unieke bieren in de top 10 van “Top Rated” Brouwerijen van Nederland terecht weet te komen op Untappd, dan weet je dat het kei goed spul is!

Zonder smering gaat alles naar de tering! De vier broers van Moersleutel Craft Brewery zorgen er wel voor dat je geen droog strotje krijgt! Deze ‘Beer Engineers’ zijn ooit begonnen om te laten zien dat ze beter waren in brouwen dan hun vader die een kleine brouwerij had. 

De eerste resultaten waren niet om over naar huis te schrijven maar na flink oefenen is het resultaat fantastisch. Modder dikke stouts met namen als motorolie en smeerolie, werden massaal omarmt door de bierliefhebber. Hun vatgerijpte ‘Bar Code’ serie is episch en ondertussen staan er ook heerlijke juicy en hazy IPA’s op de planken. 

De Willy Tonka serie met o.a. tonkabonen, vanille, kokos, drop en uiteraard chocolade wordt waarschijnlijk stiekem door Oempa loempa’s gebrouwen in de fabriek van Sjakie! Een feestje om te drinken met ook nog kans op een gouden ticket!

In 2000 trokken de leden van bierliefhebber-club “de Orde van de Zatte Mus” de stoute schoenen aan en besloten zelf te gaan brouwen. De bieren van Het Nest Brouwerij werden zo goed ontvangen door een groot publiek waarsoor de ‘huis tuin en keuken brouwketels’ al snel te klein werden.
 
Tegenwoordig hebben ze naast een hypermoderne brouwinstalatie van 30 HL, gist- en lagertanks van 60 HL en 120HL ook nog een eigen bottellijn en beschikken ze over een kelder voor de vatgerijpte bieren in Turnhout. Daar liggen hun lekkernijen als de beroemde ‘ Dead man’s hand’ nog lekkerder te worden op onder andere rum, whisky, rode wijn en cognac vaten! Stuk voor stuk ‘stevige jongens’ die exploderen van smaak! Ook de ‘Schuppenboer Maxima’ is een heerlijk pittig ‘blondje’! Nadat die op calvados vaten had gelegen, kreeg ze wel zo’n mooie smaak dat je hem de hele dag zou willen blijven drinken! Misschien niet het beste idee want deze tikt bijna de 15% aan 😅
 
We hoeven deze Belgen zeker niet uit te leggen wat lekker is! Erg benieuwd of ze nog een mooie limited mee gaan nemen naar Helmond!?

Waar karakter schuilt in rafelrandjes. In rimpels en in krasjes. De Rabauw brewpub zit op het hippe Strijp-S in Eindje. Vanaf de joekel van een bar kun je zo de brouwerij inkijken. Ze hebben bij Rabauw een oprechte passie voor sociaal ondernemerschap, wat je terugziet in de open sfeer die ze creëren voor zowel gasten als medewerkers.

Het is écht een plek “waar iedereen gelijk is en gehoord wordt” Daarnaast brouwt het bonte gezelschap “de Rabauwers” ook nog eens kei lekkere bieren! Een Eigenweizen droogkloot of een DDH Flierefruiter? Voor ieder wat wils!

De brouwerij werd opgericht in 2007 door het Nederlands echtpaar Monique en Ronald Mengerink. Ze bouwden achter hun woning eigenhandig een brouwinstallatie met onder meer zes lagertanks van 1000 liter. Met deze installatie kan men 150 hl per maand brouwen. De naam De Dochter van de Korenaar verwijst naar het woord bier. In oude Mechelse kronieken vond men dat Keizer Karel V rond 1550 de voorkeur gaf aan het “sap van de dochter van de korenaar” (bier) dan aan het “bloed van de druiventros” (wijn). Maar genoeg geschiedenis les voor vandaag! Een mooie aanvulling in de line up van dit jaar! Zij sleepten in het verleden zowel gouden, zilveren en de consumententroffee binnen met hun lekkere bieren! En vergeet niet…. “Uit gouden korenaren schiep god de Helmondenaren” 🤪

Toen broers Sander en Ronald vandeStreek in 2010 nog in pannen stonden te roeren in een flatje in Kanaleneiland, hadden ze vast niet verwacht dat ze tegenwoordig meerdere batches van 40 hectoliter per dag (dat zijn13.000 blikjes) zouden brouwen om aan de vraag te kunnen voldoen! Inmiddels zijn ze ook buiten de streek van Utrecht te vinden en exporteren ze naar 22 landen verspreid over alle werelddelen! Mocht je een keer in de ‘Domstad’ zijn, loop dan zeker eens binnen bij hun proeflokaal of gave foodbar van 2 verdiepingen en heerlijk terras aan de Oudegracht! Bam weer een knaller!

“Didko” is een demon uit de 🇺🇦 Oekraïense mythologie en is een geestige en sluwe bedrieger. Hij kan een grapje met je maken, of je aansporen om iets te doen wat je in je eentje nooit zou durven doen. Het bier van Didko is onconventioneel. Het is begonnen als een thuisbrouwproject met een 10-tal bieren, gepresenteerd op het bierfestival van Kiev. Aangemoedigd door de positieve feedback, werden de eigen recepten op grotere schaal bij verschillende Oekraïense en Europese brouwerijen gebrouwen
 
Ze slaagden erin om een eigen brouwerij op te zetten, maar moesten deze verlaten vanwege de Russische invasie. De brouwer moest het land verlaten. Дідько gaat sinds 2022 in Nederland verder! Wij heten ze van harte welkom op Beer, Burgers and Two Smoking Barrels 2023
Van Moll Craft beer hoeven we waarschijnlijk niet nader te toe te lichten aan de doorgewinterde bierkenner…. maar dat doen we toch! 😉
 
In 2013 brachten Jaap en Erwin voor het eerst in 50 jaar weer een brouwerij in Eindhoven terug. Bij hun brewpup hangt het sinds die dag ook dagelijks met de benen buiten want iedereen is dol op de bieren van van Moll. Sinds 2015 hebben ze ook hun eigen epische van Moll Fest, wat dit jaar in Juli plaats zal vinden! Bij ons kun je 20 mei alvast terecht om kennis te maken met hun heerlijke bieren mocht je ze nog niet kennen!? Top dat jullie erbij zijn! Koop je kaartje op www.beerburgers.nl als je een proefglas veilig wil stellen want OP=OP! 

Volg ons op FACEBOOK om op de hoogte te blijven van de nieuwste ontwikkelingen!