Willem-Jan van der Heijden links en Bob van Kilsdonk rechts

Graag willen we eerst onze dank uitspreken… Allereerst een groot dankjewel aan de 14 brouwers die hun fantastische bieren hebben ingezonden. Jullie inzet en passie maken deze wedstrijd mogelijk!

Ook willen we onze waardering uitspreken voor onze deskundige jury: de sommeliers Bert en Pieter, en de bierliefhebbers Mike en Chris. Jullie professionele en toegewijde beoordeling heeft ons geholpen de beste keuze te maken.

Derde plaats: Zijn bier, een prima blondje met een wat wijnachtige smaak-associatie – waarschijnlijk door het gebruikte gist – voldeed aan alle gestelde eisen. Hoewel de smaak iets voller had mogen zijn, heeft het toch indruk gemaakt op onze jury en verdient het deze mooie derde plaats. Gefeliciteerd, Bob van Kilsdonk!

Tweede plaats: Zijn bier werd beschreven als een beetje hazy, met een frisse citrus toon en grassige noten. De volle smaak, sprankelend koolzuur en subtiele bitterheid in de afdronk zorgden ervoor dat dit bier een welverdiende podiumplaats kreeg. Gefeliciteerd, Frank te Brake

Eerste plaats: De kleur van het bier is geel tot goud blond, en een van de juryleden noemde het “geel sapje”. Het bier heeft niet veel schuim, maar de smaak is vol en rond. Het mondgevoel is rijk en elke slok is een genot. De nasmaak blijft lang hangen en heeft een prettige bitterheid. Ons vermoeden is dat we hier een NEIPA te pakken hebben!

De smaak wordt verder verrijkt door fruitige tonen en een subtiel zoetje, wat zorgt voor een fijne balans. De hoparoma’s zijn sterk aanwezig dankzij vermoedelijk dryhopping. Dit zorgt voor een aromatisch, hoppig karakter zonder dat het te bitter wordt. Kortom, dit bier biedt een mooie combinatie van kleur, mondgevoel, smaak en geur. De goudgele kleur en het weinige schuim leiden naar een rijke en complexe smaakervaring. De lange nasmaak met zijn bitterheid, fruitige tonen en subtiele zoetheid, samen met de sterke hoparoma’s, maken dit bier een verfijnde en verfrissende keuze. De winnaar van onze thuisbrouwwedstrijd is Willem Jan van der Heijden!

Hieronder de top 10 (sommige delen een plaats)

1 Willem-Jan van der Heijden    
2 Frank te Brake    
3 Bob van Kilsdonk    
4 Patrick Teluy    
5 Mark & Michelle Giezen Patrick de Smitt Frank Sloothaak
6 Sandy de Smitt Emiel Kokken  
7 Eric & Tim Kops    
8 Wessel Bouterse Ton Scholten  
9 Tjakko Trijbels    
10 Rob de Kwaasteniet    

Aangezien we 56 A-viertjes met notities moeten verwerken tot een uitgebreid persoonlijk jury rapport, ontvangen alle brouwers deze ergens in de maand juni!

THUISBROUWERS OPGELET!


Dit jaar organiseren we een heuse Thuisbrouw wedstrijd! Lees hieronder de voorwaarden en hoe je kunt deelnemen!


Eisen van het Bier:

Een fris goudblond zomerbier

  • Alc% tussen 5 en 6,5%

  • Kleur: EBC 10 – 20

  • Geen kruiden of fruit toevoegingen


Beoordeling van de bieren
Het bier wordt beoordeeld door een deskundige jury. Dit zal begin mei gebeuren. Dat doen ze lekker op hun gemakje in Beer & Burgers proefglazen. De jury vult een keuringsrapport in en kennen per onderdeel punten toe aan het bier.


De jury beoordeelt onderstaande kenmerken:

  • Visuele aspecten

  • Geur, smaak en eventuele afwijkingen daarop

  • Algemene indruk


De uitslag
De top 5 beste bieren zullen eervol vernoemd worden op zaterdag 25 mei bij het Beer & Burgers festival 2024. Daarbij worden de nummers 1, 2 en 3 gekroond met een mooie prijs.


Inleveren

Je brouwt een biertje en brengt/ stuurt 4 flesjes tussen 1 en 30 april naar:

Slijterij ‘t Pijpke, Slegerstraat 4 

5706 AX Helmond


Het inleveren van je bieren dient te gebeuren met je eigen etiket en/of naam. De jury zal, voor een eerlijke beoordeling, blind proeven en dus niet weten van wie het brouwsel is.


Waarom mee doen?

Allereerst krijg je een keuringsrapport van de deskundige jury, dit is een goede indicatie over hoeverre je de techniek van het brouwen onder de knie hebt. Met deze waardevolle informatie kan je jouw bier nog beter maken dan het al is. Daarnaast wordt de top 3 bekend gemaakt tijdens het festival. Voor hun hebben we een mooie prijs in petto!


Aanmelden

Aanmelden moet uiterlijk vrijdag 1 maart door een mail te sturen naar Stichtingtastyevents@gmail.com
Let op! Er zijn maximaal 25 plaatsen beschikbaar.  


Belangrijke data

Uiterlijk aanmeldmoment 1 maart
Inlevermoment  tussen 1 en 30 april
Prijsuitreiking 25 mei om 17.00 uur op het festival

Voor meer informatie of als je een vraag hebt kun je contact opnemen via e-mail: Stichtingtastyevents@gmail.com


Reglement wedstrijd voor de thuisbrouwers Beer & Burgers Festival 2024

  • Er worden maximaal 25 thuisbrouwers toegelaten tot de wedstrijd.

  • Er mogen alleen thuisbrouwers deelnemen.

  • Commercieel gebrouwen bieren zijn uitgesloten van deelname.

  • Er moeten vier flesjes per inzending ingeleverd worden, inclusief je naam, adres en biernaam

  • Markeer je flessen met je eigen etiket of naam

  • Opgave voor de wedstrijd dient te gebeuren via mail :Stichtingtastyevents@gmail.com en is bevestigd door de organisatie.

  • Een deelnemer mag zich maar 1 keer inschrijven voor de wedstrijd.

  • Alle ter keuring ingezonden bieren dienen door de inzender zelf te zijn vervaardigd.

  • De fles en sluiting dienen onbeschadigd te zijn.

  • Het is deelnemers op geen enkele manier toegestaan de beoordeling van de jury te beïnvloeden.

  • De jury bestaat uit bierkenners welke door de organisatie op basis van hun deskundigheid daartoe zijn uitgenodigd.

  • Bij deelname aan de wedstrijd gaan de deelnemers akkoord met de deskundigheid van de jury.

  • De wedstrijdcommissie en jury zijn uitgesloten van deelname aan de brouwwedstrijd.

  • Het oordeel van de jury is bindend.

  • Alle ingeleverde flessen vervallen aan de organisatie/jury.

  • De uitslag wordt op het festival bekend gemaakt